SPOT X Surfcamp

Tjolahopp!
Skriver fran ett australiensiskt tangentbord, irriterande! Hittar inte alla tecken, och sa finns ju inte alla bokstaver. Tossigt!

Anyways, (jag har borjat prata svengelska nu) jag har alltsa varit pa Mojo Spot X Surfcamp i atta (8) dagar nu. Trivs som firren i vattnet! Jag ska vara har tre manader och gar en instruktorskurs. Samtidigt jobbar jag nagra timmar om dagen som fotograf, dvs tar bilder pa de som kommer hit och har surflektioner 2-10 dagar plus laddar upp bilderna pa datorn och har fotovisningar. Ett ganska chill jobb om man jamfor med de som t.ex. maste stada toaletterna eller liknande, sa dar hade jag tur.

Vardagarna ar ganska lika, vi gar upp fore soluppgangen och ater frukost. Surflektionen ar antingen 6.30 eller 7.00 och varar cirkus tva timmar. Ibland hinner man med en andra frulle efter det, inte mig emot! Sedan ar det for min del antingen jobb fram till lunch eller chill och jobb efter lunch.

15.30 har vi antingen teori eller fitness. Teorin kan handla om hur vagor och ripstrommar bildas, eller hur vi ska introducera nya surfelever sin forsta lektion. Fitnessen varierar, i fredags lekte vi. Forst var det nat som kallas Rounders, vilket var nan sorts brannboll/baseboll fast med ett litet tennisracket. Sen rugby fast utan harda tacklingar. Det var kul!
 
En annan gang hade vi stafett: Springa ned till vattnet, simma ut i vagorna kanske 75 meter och runda en boj, simma och springa tillbaka och direkt efter springa en runda pa kanske 500 meter. Vila medan nasta korde och sen paddla ut och tillbaka pa en brada. Da sa mjolksyran hej i bade lar och axlar vill jag lova! Men det ar ju sant har jag alskar!

Pa helgerna har vi inga lektioner mer an fitness pa sondagar, men jag jobbar anda. Igar var det fest, det var skoj! Uppe anda till midnatt, inte vanligt nu for tiden. Oftast gar jag och lagger mig vid 20-21-tiden. Da vaknar man upp pigg och glad till surflektionen. :)

Det har varit stralande sol nastan varje dag har, men idag blidde det regn regn och mer regn. Aja, det ar inte sa farligt. Ar mysigt att vara i vattnet nar det regnar. Tyvarr gick surfingen imorse inget vidare, att surfa ar verkligen inte sa latt som det ser ut. Jag hoppas jag kommer lara mig tillrackligt mycket under tre manader. Just nu kanns det valdigt langt borta, att kunna surfa bra. Men det ar fantastiskt kul och jag lar mig nat nytt varje dag, sa jag ar optimistisk!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Farmjobbet

Jag är visst inte så bra på det här med att uppdatera. Lämnade ju Sydney för två veckor sen. Då åkte jag till en liten hobbyfarm utanför Rockhampton på östkusten i mellersta Queensland. Tanken var att hålla till norrut medan vinterkylan drar in över södern, samtidigt som jag blir av med mina obligatoriska 88 dagars farmjobb om jag vill ha ett andra års visum. 

Jag bodde hos en familj och tog hand om djuren. Det innebar utfodring 7.00 och 16.30 plus lite bajsskyffling och liknande. Helt ok om det hade varit nån mer där eller om jag hade haft en egen bil så jag kunnat ta mig till stranden och stan. Nu blev jag ganska låst och ensam. 

Familjen var gullig och tog alltid med mig överallt, familjemiddagar hit o dit, men jag kände mig mer som en åskådare i deras liv. Dessutom fick jag i princip leva på vitt bröd, nudlar och frysta grönsaker fram till middagen. Inte min typ av mat. Hejdå proteiner. 

Så efter en dryg vecka begav jag mig söderut igen. Spot X Surfcamp närmare bestämt. Ligger 2,5 timmar söder om Byron bay. En tre månader lång surfinstruktörsutbildning, min dröm! Ganska coolt japp. 


Först blev de en natt i Brisbane. Där tog jag en sightseeingtur på en gratisfärja över stadens å. Eller flod? Fin utsikt på kvällen. 





Sista Sydney-dagarna

Har landat på farmen. Bor hos en familj utanför Rockhampton (norrut på östkusten). Har käkat middag ihop o alla verkar supergulliga!

Förra veckan försvann. Känns som jag inte hann göra något alls. Umgås och hänga på stranden. Blev utgång i fredags, det va kul. Jag, Pia o några andra från EBS. Mötte upp gamla elever senare och drog till frankies, min favoritn i Sydney. Inte för att jag varit på många ställen. Spelar ingen roll. 







Strandhäng hela helgen. Bondi i lördags, maroubra söndag och måndag.  Testade Thoms lilla bräda på 6 feet. Det var omöjligt. Men kul att få paddla runt lite. Igår hade jag ingen bräda alls, men simmade runt o försökte bodysurfa. Jag älskar att bada! ;)



Jag tänkte ju att jag skulle lära mig skateboarda (hur stavas skate:a egentligen?) men hualigen vad svårt det är! Bara att åka rakt fram. Sjukt kul dock! Men ja väntar nog med skateparken. Thom köttade på lite efter surfsessionen i söndags dock. 

Jag tittade mest åt andra hållet:



Nu när jag har både internet och fritid ska jag försöka slänga in lite bättre inlägg (läs bilder) här. Nu ställer jag klockan på 06.29. Natti!

PT?

Jahopp. Nu börjar jag snart klättra på väggarna. Jag har gymmat, promenerat, handlat, städat, tvättat, duschat.. Till och med målat naglarna! Vad gör man när alla andra jobbar eller söker jobb? Jag börjar bli sjukt rastlös här. Men nu har jag bokat flyg till Rockhampton uppe i Queensland. Åker dit på tisdag. Då blir det att bo hos en familj och ta hand om deras djur. I värmen, tack o lov! Är alldeles för kallt här.
 
Om man vill ansöka om ett andra års visum i Australien, behöver inte vara direkt efter det första, så måste man ha jobbat 88 dagar på farm. Så jag tänkte att det är ju gött att ha möjligheten. Lika bra att få det överstökat då.
 
 
 
Nu kommer ett nördigt inlägg, som antagligen ingen bryr sig om förutom jag och kanske nån annan träningsintresserad idiot där ute. Men jag MÅSTE skriva av mig.
 
När jag signade upp på gymmet ingick en gratis PT-timme. Värt! tänkte jag. Utnyttjade denna timme igår. Eller ja, 35 minuter av den i alla fall. 
 
Jag började berätta att jag är nöjd med mitt träningsprogram, det är bara lite teknikproblem jag vill ha hjälp med. Jag sa att jag mestadels kör basövningar som knäböj, marklyft och sånt. Hans fråga:
- Jaha, så du behöver mer variation?
Där förlorade han min respekt. Jag vet inte mycket om styrketräning men jag har lärt mig tillräckligt av mina PT's från SATS och läst artiklar, bloggar och lyssnat på podcasts att jag ändå har en liten susning om hur ett bra träningsupplägg bör se ut.
 
Jag trodde folk inom styrketräningsvärlden var ense om att basövingarna är fantastiska och att man oftast inte behöver gå in på varje liten muskel och isoleringsträna den. Att stå och nöta maskiner och träna bicepscurls trodde jag hörde till det förgångna, i alla fall inom PT-världen. Men icke. Vidare berättade jag att jag vill ha hjälp att aktivera rumpmusklerna under mina knäböj, då mina vader tar över alldeles för mycket.
 
Han visade mig då sin favoritövning för att aktivera glutesen. Utfall och dra upp knät framför kroppen. I smithmaskinen, självklart. Han sa att jag inte skulle röra mig fram och tillbaka, utan hålla kvar fötterna på samma ställe.
 
Jag sa att jag lutar mig ju framåt då, och bakåt när jag kommer upp. Det blir inte rätt rörelse och det känns onaturligt. Haha, han sa då: 
- Du måste anpassa dig efter maskinen, den kan ju inte anpassa sig efter dig.
Då gick jag nästan. Men svensk som jag är höll jag käften och tittade bara frågande på honom. Jag sa att det jag ville ha hjälp med var ju knäböj. Eftersom squatracken var upptagen föreslog han att vi skulle köra benpressen istället. Men det är ju knäböj jag vill ha hjälp med? Jag hämtade en pinne och försökte visa vad jag menade. Jag frågade om han kan hjälpa mig hitta var jag är stel eller orörlig, eftersom jag tror att det beror på något sånt.
 
Han tyckte att jag skulle hålla ett bredare grepp och guppa rumpan upp och ned i bottenläget. Sedan tyckte han också att jag skulle dra bak armbågarna och luta mig lite mer framåt när jag går ned. Annars kan man tappa stången, förklarade han. Jag frågade hur han menade nu.
- Ja, det är ju tyngdlagen. Tro mig, jag har sett folk tappa stången när de har tunga vikter.
- Så om jag pressar fram armbågarna för att försöka hålla mig upprätt kommer jag att tappa stången? Jag håller ju i stången och pressar den mot axlarna?
- Du kan lyssna på mig och minska skador, eller så lyssnar du inte på mig. Det är upp till dig. Men jag har tränat såhär i tolv år.
 
Tror det är dags för killen att uppdatera sig lite. Kanske är det jag som är så bortskämd med bra PT's, men det är skrämmande med såna där inkompetenta idioter.

Hejdå EBS

Skrev detta i måndags men det hade tydligen inte kommit upp, slänger in det nu:
 
Jaha, då var de fyra veckorna med EBS över. Det har varit en sjukt kul månad med många nya vänner. Förra lördagen gick vi till Botanical Garden, precis vid operahuset. Det blev flairing och picknick.
 
 
Dagen efter spelade vi paintball. Första gången för mig och det var riktigt skoj!! Mina fina blåmärken börjar lägga sig nu iaf. Vi var ca 8 pers kvar i slutet som hade bollar kvar. Då var det NO RULES som gällde, alla sköt från alla håll och min stackars kropp blev prickig korv av blåmärkena. Det gjorde ont, det gjorde det. Men lätt värt!
 
 
Sedan var det slutprov i onsdags och avslutningsmiddag i torsdags. Middagen var som sagt en all-you-can-eat-meat-feast. Fantastiskt gott. Vi satt vid ett långbord och in på bordet kom den ena kötträtten efter den andra. Avslutades med stekt ananas med smält choklad. GOTT.
 
 
Efteråt öppnade vi upp baren i skolan och eleverna fick dricka billiga och goda drinkar. Blev ett par stycken för undertecknad också, gottgottigottgott. Är det fest så är det. Det blev diplomutdelning och diverse awads. Sedan begav vi oss allihop till ett coolt ställe som heter Frankie's. Exakt min typ av ställe med gamla goda rockklassiker, mörkt och murrigt och inte så stort. GALET KUL KVÄLL!
 
 
Fredagen var min sista jobbdag. Blev några timmars kontorsjobb och övervakande av elevernas flyttstädning. Sen åkte jag med några av grabbarna till Bondi Beach. De surfade, jag lekte i vågorna. Har dragit på mig nån sorts inflammation i handleden tror jag, så vilar bäst jag kan.
 
Igår åkte jag med två danska killar, fd elever, till en strand som heter Maroubra. Strålande solsken, men höstkylan är definitivt här. Jag hyrde en bräda och våtdräkt, sen paddlade vi ut. Men min handled bråkade så jag satt mest bara och njöt på brädan, kunde inte hoppa upp. Vågorna var ändå lite för stora för en rookie som jag. Ändå helt otroligt roligt, och jag lärde mig mycket om var jag ska ligga i förhållande till vågorna, vilka jag kan paddla på osv. Det är en konst, att surfa.
 
På kvällen hängde vi hos två svenska killar, också fd elever, på parkeringen. De bor i en van där. Jättemysigt!
Tyvärr dog mitt batteri så jag hann inte ta mer än en liten fjuttig bild, som dessutom inte lyckades fånga denna fantastiska strand på bästa sätt.
 
 
 
Så nu är jag alltså klar med EBS. Ska chilla lite denna vecka, fixa allt med lägenhet och så vidare, sen bär det av upp mot värmen i Queensland. Något sorts farmjobb blir det, lit

RSS 2.0